Teteje
10 + 1 apró lépés a jókedvűen evő babához - Nutriklub
fade
584
single,single-post,postid-584,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / Hozzátáplálás  / 10 + 1 apró lépés a jókedvűen evő babához
12745949_10208416724798661_6005138557539715643_n

10 + 1 apró lépés a jókedvűen evő babához

Írta: Anna Babics

10 + 1 apró lépés a jókedvűen evő babához

Szülőnek lenni azzal jár, hogy egyszerre próbálunk rugalmasak és következetesek lenni, a mindennapok során pedig rengeteg olyan apró trükköt alkalmazni, ami vagy beválik, vagy nem – mivel minden baba más személyiség, a siker egyáltalán nem garantált, viszont soha nem lehet tudni, hogy mi fog működni. Most tíz olyan apró trükköt osztok meg, amivel mi a saját étkezésünket tettük kellemesebbé. Ha van kedvetek, próbáljátok ki ti is

  1. Nyugodt körülmények

Mindenkivel előfordul, hogy a baba ebédjét egy benzinkút parkolójában, a rendelő melletti kávézóban vagy a parkban kell megoldani. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen a rugalmasság egy nagyon jó tulajdonság. Azonban ha otthon vagyunk, érdemes nyugodt körülményeket teremteni – ne szóljon a tévé vagy hangos rádió, ne sétáljanak be mások a szobába, sőt, én egy éles hangon csaholó kiskutya szomszédjaként az ablakot is be szoktam csukni. Nem kellenek steril, mesterkélt körülmények, de így sem könnyű az ételre koncentrálni, amíg pedig egymást érik az étkezések (a napi 5 + 2 tej például egyéves korban olyan, mintha egy non-stop evés lenne a nap) azért számít, hogy 20 vagy 40 perc alatt fogy el a tökfőzelék.

  1. Szertartás

A szokások, rutin nagyon korán beépülnek a baba észlelésébe, így nekem például megkönnyítette az étkezésre való ráhangolódást, ha mindent ugyanúgy (ugyanabban a sorrendben) csináltunk. Kézmosás, előke a babán, elérakom a kanalat, előkészítem a kistányért és ő az etetőszékből figyel, ahogy melegítem az ebédet. Ő is tudja, hogy mikor mi következik, nem türelmetlen és biztos benne, hogy enni kap.

  1. Csak a baba éhes

Bár apróságnak tűnhet, de én egy idő után rájöttem, hogy sokszor azért vagyok türelmetlen az etetés során, mert magam is éhes vagyok (majd ebédelek, ha ő alszik). Ez azért mindenkit ingerlékennyé tesz, főleg, ha közben azt nézem, hogy valaki eszik (vagy pont nem eszik), így a baba ebédje előtt én is eszek mindig pár falatot (egy fél joghurt, kis gyümölcs vagy egy marék mandula), így biztos, hogy emiatt nem leszek türelmetlenebb vele sem.

  1. Dupla adag étel

Az első hónapokban a hozzátáplálás során az adagok nagyon kicsik még, így az anyuka gyakran csak egy-egy almát vagy krumplit főz meg. Mindenki tudja, hogy nem látszik egy zöldségen, hogy finom-e vagy sem, így lehet, hogy pont az az egyetlen alma lesz nagyon savanyú vagy a krumpli keserű. Én ezért mindenből rögtön kettőt főzök, (akár két típusú almát), így biztosan lesz közöttük egy ízletes példány.

  1. A nagy brokkolikérdés

Észrevettem magamon, hogy ebéd előtt ilyesmit mondok: Bocs, Rozi, ma brokkoli lesz ebédre. A hasonló mondatokat érdemes tudatosan törölni a szótárunkból, hiszen előre eldöntjük a baba helyett, hogy valami finom-e vagy sem. (Ugyanígy később az iskola és a házi feladat is lehet jó, nem kell előre sajnálni semmitJ)

  1. Ízek és textúra

Amikor a kisgyerek kóstol, nem csak ízekkel, hanem anyagokkal is ismerkedik. Lehet, hogy az a gyümölcs, ami pépesítve nem volt a kedvenc, kisebb darabokban vagy villával összenyomva már az étkezések sztárja lesz. A sárgadinnyét pépesítve a kislányom például hosszas gyanakvással fogadta (szerintem a kásás jellege miatt), darabokban pár héttel később már a kedvence lett.

  1. Papírtörlő készenlétben

Kár tagadni: a hozzátáplálás egy rengeteg takarítással, törölgetéssel és második fürdéssel vagy ruhacserével járó dolog. Én az evést úgy kezdem, hogy odakészítek egy papírtörlőt és így biztosan nem érhet meglepetés. Ez egy idő után jobb lesz, az önálló étkezésnél és a kanalazási próbálkozásnál tragikus, de a lényeg: eszik a baba és remélhetőleg élvezi is.

  1. Te sem szeretsz mindent

Hiába van előttünk a hozzátáplálási táblázat, hiába látjuk sorban, hogy mit mikor kellene lelkesen enni, a baba is egy önálló emberi lény, akinek ízlése és döntései lehetnek. Nekem például nagy fájdalmam volt, hogy a két kedvencemnek, a cukkíninek és a padlizsánnak nem örült annyira a gyerekem, de el kell fogadni: nem ízlik minden. Legyünk magunkkal is őszinték: bizonyos ételeket mi is felnőttként szerettünk meg, másodikat meg soha.

  1. Kis falatkák, elszórva

Gyönyörű babaétkészleteket lehet kapni, ami sokszor jól is jön, nyilván főzeléket csak tányérból lehet enni. Viszont a kis darabos étkezésnél nekem az vált be, hogy elhagyom a tányért és a (letisztított) etetőszék tálcájára teszem a falatokat, egymástól kicsit távolabb. A kislányom így igazán élvezi ezeknek a felcsipegetését, néha persze üldöz egy banándarabot jó pár percig, de a keze, a térlátása is ügyesedik és én ezalatt időt nyerek, hogy például a saját ebédünket elkészítsem.

  1. Szép volt, Rozi!

Egy barátnőmtől tanultam a trükköt, hogy ha a kislányom befejezte az étkezést, megtapsolom és örülünk a sikernek. Ez arra is jó lehet, hogy ha a baba jelezni szeretné, hogy végzett és nem kér többet, egy idő után maga is tapsolni fog.

+1 Nyugi, nem hal éhen

Vannak jó és rosszabb evő gyerekek, vannak olyan életszakaszok, amikor minden jöhet, van olyan, amikor csak félig fogy el a reggeli tej vagy a főzelék. Ez teljesen természetes, ahogy nekünk sem egyforma az étvágyunk – függ az időjárástól, a napi programtól, az előző napi étkezéstől vagy csak a jókedvünktől. Az újszülöttekre más vonatkozik, de bizonyos súly fölött pár nap vagy hét ingadozás szerintem abszolút belefér, csak nyugodtnak kell lenni és türelemmel kibírni. Egy dologban nem érdemes kompromisszumot kötni, ez pedig a folyadékfogyasztás. Már a kisgyerek szájára cseppentett víz is javíthatja az állapotot.

Záró gondolatok

Kedvenc gyerekorvosom mindig azt hangsúlyozza, hogy a cél nem az, hogy mindent és sokat egyen a gyerek, hanem az, hogy egyéves kor után szép lassan odaüljön hozzánk az asztalhoz, részese legyen a családi étkezésnek és ha végül a rakott krumpliból is kóstol, mindent jól csináltunk. Amikor először reggeliztünk együtt, úgy, hogy a kislányom végre velünk egy magasságban ült és önállóan eszegetett, az egy olyan igazi családi pillanat volt. Sok apró trükkel és kicsi lépéssel előtte, de megérte.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás