Teteje
A programról - Nutriklub
fade
53
page,page-id-53,page-template,page-template-full-width,page-template-full-width-php,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / A programról

Az „Első 1000 nap” programot a Primer Prevenciós Orvosi Egyesület hozta létre. A népegészségügyi tájékoztató kampány célja, hogy ráirányítsa a társadalom és az orvos szakma figyelmét a fogantatástól 3 éves korig tartó időszakra és a kisgyermekkori helyes táplálkozás fontosságára. Az „Első 1000 nap” elnevezésű program segítséget nyújt az egészségügyi problémák megelőzésében a megfelelő kisgyerekkori táplálkozás támogatásán keresztül.

Az első 1000 nap a fogantatástól a gyermek 3 éves koráig tartó kiemelkedően fontos időszak, mert első 1000 napjukban a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek át. Magzati korban majd a születést követő első években szervezetükben soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe. Éppen ezért már az édesanya egészségi állapota, táplálkozási és életviteli szokásai is befolyásolják születendő gyermeke későbbi elhízásra való hajlamát csakúgy, mint egyes betegségek, például a diabétesz kialakulásának kockázatát.

Életünk első 1000 napjában a legintenzívebb a kognitív területek – azaz a gondolkodás, a nyelvi képességek, az emlékezet – fejlődése, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer. Ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma, ami meghatározza a későbbi elhízásra való hajlamot felnőttkorban is. Az első 1000 nap kritikus a felnőttkori csontsűrűség, magasság és vérnyomás szempontjából is, azaz hosszú távon ez az időszak döntően befolyásolja a gyermek későbbi életét, egészségét. Megfelelő táplálkozással csökkenthető például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Fontos tehát, hogy a magzati kortól kezdődően a kisdedkoron át folyamatosan a megfelelő összetételben kapják meg a gyerekek az ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket. Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében. Elmarad az ajánlásoktól például a vas bevitele. Pedig a vashiány befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat, azaz a vashiány akár a későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is állhat. Magas viszont a gyermekek só-és cukorbevitele, amely számos későbbi betegség és probléma, pl. magas vérnyomás vagy elhízás okozója lehet. Körülbelül a gyermekek 30%-a naponta kevesebb kalciumot fogyaszt, mint a szükségleti ajánlás 70%-a. Ezzel párhuzamosan a napi foszfor bevitel átlaga meghaladja az ajánlott 620 mg értéket, így kedvezőtlen a kalcium- foszfor hányadosa. A cink átlagos bevitele is elmarad az ajánlott napi 5 mg értéktől. (* 1-3 éves gyermekek tápanyagbevitelére- és élelmiszerfogyasztására vonatkozó felmérés (2010. április – május)

„A legújabb kutatások szerint a genetika kisebb mértékben felelős a felnőttkori egészségi állapotért, mint azt korábban gondoltuk. Egészséges felnőtt egészséges gyermekből lesz, hiszen az első 1000 napban az emberi szervezet egy egész életre meghatározó fejlődésen megy át” – mondta el Dr. Takács István, a programot kezdeményező Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület elnöke.