Teteje
Az első házasok kedvezménye 2018 - Nutriklub
fade
684
single,single-post,postid-684,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / Nutriklub  / Az első házasok kedvezménye 2018
Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezménye 2018

Írta: Neveri-Bernat Tamara

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor – akár belföldön, akár külföldön – a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Mindez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága.

 

Bejegyzett élettársi kapcsolat:

A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: Béktv.) 3. § (1) bekezdése alapján a házastársakra vonatkozó rendelkezéseket a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell, ezért a házastárs kifejezés alatt a továbbiakban a bejegyzett élettársat is érteni kell.

Kedvezmény igénybevétele, jogosultság:

 • Az első házasok kedvezménye – a családi kedvezményhez hasonlóan az igénylő összevont adóalapját csökkenti.
 • A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint. Az első házasok kedvezménye a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5000 forinttal magasabb összegű nettó kereset áll a házaspárok rendelkezésére.
 • Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A házassági életközösség fennállása alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető ezen a jogcímen kedvezmény.
 • A kedvezményt nem veszíti el a magánszemély akkor sem, ha eközben magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá.
 • Ez a 24 hónapos jogosultsági idő csak abban az esetben szakad meg, ha a házassági életközösség időközben felbomlik. Nem zárja ki az első házasok kedvezményének érvényesítését, ha a házasság megkötésekor a felek bármelyike már jogosult családi kedvezményre.
 • Abban az esetben, ha az igénylő a 2015. adóévben az első házasok kedvezményére való jogosultságát azért veszítette el –a korábbi szabályozásnak megfelelően –, mert családi kedvezményre vált jogosulttá, lehetősége van a 2015. évi személyi jövedelemadó bevallását ön ellenőrzéssel helyesbíteni.)
 • A nyilatkozatot 2 példányban kell kitölteni, és a kifizetőnek kell leadni (pl.: munkabér esetén a munkáltatónak)
 • A nyilatkozat II. blokkját a házastársnak kell kitölteni. (2017. január 1-jétől már nincs szükség arra, hogy a nyilatkozatot a házastársa munkáltatója (kifizetője) is leigazolja.)
 • Bérnek minősül a munkabér, de az adóköteles társadalombiztosítási ellátás is, így a nyilatkozat ilyen esetben is megtehető. (munkabér, csed, gyed, táppénz)
 • A nyilatkozat tartalmát érintő bármely változás esetén az igénylő köteles haladéktalanul új nyilatkozatot tenni, melyet az I. Blokk jobb felső részén erre a célra szolgáló kockában (Módosított nyilatkozat) kell X-szel jelölnie.
 • Abban az esetben, ha a továbbiakban nem kívánja az igénylő az első házasok kedvezményének érvényesítését, akkor erre irányuló módosítását az 5. sorban kell jelölnie (erre sor kerülhet egyrészt amiatt, mert a házassági életközösség megszakad, másrészt amiatt, hogy ezentúl a kedvezmény teljes összegét a házastársa érvényesíti).
 • Nem minősül módosított nyilatkozatnak az nyilatkozattétel, amelyet év közben az új munkáltatónál történő elhelyezkedéskor ad a magánszemély.
 • A nyilatkozat egyik példányát a munkáltatónak (kifizetőnek), másik példányát pedig az igénylőnek kell az adóbevallás elkészítéséhez szükséges bizonylatokkal együtt az elévülési időn belül, azaz 5 évig megőriznie.
 • Az adóelőleg megállapítása során az első házasok kedvezményét a házastársak az összeg felosztásával közösen is igénybe vehetik. A jogosultaknak a nyilatkozatot mindenképpen közösen kell megtenniük.

Az alábbi figyelmeztetés is szerepel a nyilatkozathoz kapcsolódó tájékoztatóban:

 • Figyelmeztetés: Amennyiben Ön a nyilatkozattételkor fennálló körülmények ellenére az első házasok kedvezményének érvényesítését jogalap nélkül kéri, aminek következtében az adóbevallása alapján 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet mutatkozik, a befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti-bírságként kell megfizetnie.

Nyilatkozat elérhetősége:   https://www.nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozatok

A családi adókedvezményről részletes tájékoztatót az alábbi linken olvashattok: http://1000tipp1000nap.hu/amit-csaladi-adokedvezmenyrol-tudni-erdemes-2018-ban/

Ezen dokumentum a 2018. január 1.-től érvényes jogszabályokban foglaltak alapján készült szakértőkkel egyeztetve. A dokumentum nem helyettesíti a nyilatkozathoz kapcsolódó tájékoztatót és kitöltési útmutatót, így a nyilatkozat aláírását megelőzően érdemes azt is átolvasni, a kitöltés helyességét ellenőrizni.

https://www.nutriklub.hu/

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás