Teteje
Baba etetés - az utálatos krumpli
fade
338
single,single-post,postid-338,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / evési nehézségek  / Az utálatos krumpli
baba-etetes-utalatos-krumpli-1

Az utálatos krumpli

Írta: Magula G. Anita | A teljes cikket elolvashatjátok Magula G. Anita blogján is.

A hozzátáplálás kezdetekor mindig nagyon izgultam, amikor valami új ízt próbáltam bevezetni a kislányomnak. Az alma néhány vicces arckifejezés után nagy siker lett, a barack is hamar ment, a répa is ehetőnek bizonyult, a sütőtök pedig maga volt a mennyei manna. Aztán következett a krumpli, és ezen a ponton megtudtam, hogy a Föld ennél utálatosabb dolgot még nem hordott a hátán.

Drága picikém ugyanis nemhogy fintorgott, vagy kiköpte a krumplit, hanem súlyos öklendezésbe kezdett, könnyező szemekkel, mintha fuldokolna. És elkezdődött a trükközés: krumpli almával, krumpli répával, sütőtökkel, barackkal. Üveges ételben és házilag elkészítve. Sehogy sem volt jó. Egyetlen apró darabka krumplit is képes volt megérezni bármiben, amit elé raktam, és azonnal elkezdte a fuldoklós öklendezést.

Akkor legyen édesburgonya

Hamar világossá vált, hogy a krumplit fölösleges erőltetni, nem fog menni. Ekkor próbáltam ki az édesburgonyát. Bevallom, soha életemben nem ettem ilyet korábban, azt sem tudtam, hol keressem a zöldségek között. Miután ezt az akadályt leküzdöttem, és megállapítottam, hogy az édesburgonya amúgy elég drága, kissé bizalmatlanul nekiállva elkezdtem megpucolni és megfőzni. Leturmixoltam, megkóstoltam, és meglepődtem, hogy egész ehető. Sőt, finom!

A kisasszony az első pár kanálnál nem túl biztató fintorokat produkált, de legalább nem öklendezett. Aztán egész jó adagot sikerült belapátolni belőle. Hurrá, megeszi! Egészen a következő nagy fogzós szenvedésig, ami után valahogy gyökeresen megváltozott az ízlése is. Nem kellett többé édesburgonya, se más püré, ami nem volt gyümölcsös. Hosszú és szenvedős időszak következett, amiben alig akart valamit megenni, és az a kevés is csak gyümölccsel keverve csúszott. Aztán egyszer csak elérkezett a felismerés: kicsi lányom inkább már darabosat enne.

És a kedvenc étele: krumpli!

A darabos ételek térnyerésével valami egészen váratlan és elképesztő történt. Az egy dolog, hogy a rossz evő gyerekem elkezdett jóízűen enni gyakorlatilag bármit, de az egyik kedvenc bizony az az utálatos krumpli lett. Az abszolút befutó a petrezselymes krumpli, de lehet krumplifőzelék, hasábburgonya (házi, természetesen), krumplileves, héjában sült burgonya, tepsis burgonya, tört burgonya, hagymás burgonya, paprikás krumpli. Mindegy, csak krumpli legyen. Ez az, amit bármikor, bármilyen körülmények között megeszik, még akkor is, mikor jön a foga, és semmi más nem kell.

A dolog mögött egy elég egyszerű probléma állt, amit első gyerekes, tapasztalatlan szülők lévén nem sikerült megfejteni: hát a pürével volt baja a gyereknek, nem a kajával!

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás