Teteje
Finomság(ok)oskodás - Nutriklub
fade
604
single,single-post,postid-604,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / Hozzátáplálás  / Finomság(ok)oskodás
zsófi18

Finomság(ok)oskodás

Írta: Zsanett Labovszky-Erdélyi

Kedves Anyuka!

 

Szerinted hogyan alakul ki gyermekeinkben ízlés az ételek terén? Hogy befolyásolja az ízlést az ízlelés? Hiszen ízlelés folyamata mindenkinél ugyanaz, illatokat is ugyanazt érezzük, ugyanaz az állag csúszik le a torkunkon, azt gondolnánk, hogy ugyanaz az étel ugyanazt a hatást kell,hogy keltse, amennyiben (ál)tudományosan közelítünk. Miért van mégis az, hogy az egyik gyermek elutasítja a krumplit, a másik meg a sárgarépát köpi ki, egy harmadik mindent megesz, a negyedik meg azt mondja, köszöni szépen, ő egy évesen is vígan elvan anyatejen, és semmi mást nem hajlandó elfogadni?

Tudtad Anyukám, hogy miért alakult így az ízlelés? Ez az érzékünk önvédelmi fegyverként a mérgezés ellen véd, emellett kifejezi a szervezetünk egyik ösztönös túlélési módját, a potenciálisan tápláló étel megtalálásának képességét. Megvan az öt alapíz? Édes, sós, keserű, savanyú, umami. Igen, jól olvastad, umami, ez egy japán kifejezés arra, hogy mit érzünk finomnak, zamatosnak. A 3 éves leányzóm szerint pl ide tartozik a sárgabarack, alma, és a túrórudi is. A 10 hónapos kisfiam egyetért a sárgabarackkal, de ezen kívül inkább a spenótot és a sütőtököt preferálja, ez utóbbi kettőt kislányom száműzné az űrbe. De miért érezzük ez vagy azt az ételt savanyúnak, vagy édesnek? Mitől lesz valami zamatos? A hozzátáplálás során merülnek fel igazán ezek a kérdések, még ha nem is feltétlen ebben a formában…(talán jobban megközelíti a valóságot a „mi az istenért nem eszi meg a cukkinipürét??” avagy „nem hiszem el…már megint kiköpi a sárgarépafőzit..pont mikor fehér body van rajta”)

Nézzünk hát a dolgok mögé. Alapvetően az édes és az umami a jutalmat, a jó dolgokat, kincset, a savanyú a lehetséges vitaminforrást, illetve savas anyagokat, a sós az energia-dús táplálékot, a keserű pedig a mérget. Ezek segítettek az őskori embernek, hogy eldöntse, mit egyen, és mit ne.Ezek hátterében az öt alapíz érzetminősége áll, vagyis az édest kiváltják a cukrok, néhány aminosav,peptid és alkohol, a sós ízt a konyhasó és néhány más ásványi só, a savanyút savas oldatok és szerves savak,a keserűt a szervezetre ártalmas anyagokat tartalmazó tápanyagok váltják ki,az umamit a glutaminsav (ennek mesterséges verziója az E621,nátrium-glutamát, rengeteg élelmiszerben előforduló adalékanyag, vajon miért) és az aszparaginsav.

Kémiaóra befejezve. Mégis miért érezzük másképp az ízeket, Szonja kislányom miért nem eszi meg spenótot, Baján fiam miért imádja? Ugyanúgy vezettem be mindkettőjüknek, sőt ami azt illeti több verzióban is kínáltam. Kaptak frissen főzöttet, fagyasztóból előkapottat, üvegeset is, kapták hússal vagy anélkül, krumplival vagy tojássárgájával sűrítve, vagy anélkül.. Bajánnak gyakorlatilag mindegy, minden formában megeszi,Szonja sehogy sem. Pedig ugyanaz az étel, ugyanaz az íz, mégis az ízlelés során valami másképp mehet át nekik, mert az ízlésük e téren erősen különbözni kezd..Keresem a válaszokat.

Persze, nem mindegy a kor,ha az ízlelésről van szó, hiszen az életkor előrehaladtával az ízlelőbimbóink száma előbb nő,csecsemőknek még kevesebb, egy 3 évesnek már egészen sok, de egyre több és több lesz, majd 40 éves kortól megindul a folyamat visszafelé, számuk csökkenni kezd. Aztán számít a genetika is,hiszen az ízlelési képességeinket gének kódolják (van aki extra sok ízlelőbimbóval születik, „szuperízlelők”, vagyis sokkal élesebb ízérzékeléssel rendelkeznek). Számít az ízkoncentráció tolerálhatósága is. Tehát hol az az ingerküszöb ahol még ízlik a limonádé, mikortól érezzük gejlnek? Pl. tudtad, hogy a kicsiknél máshol van ez az ingerküszöb? Na itt egy válasz miért képesek annyi édességet betömni a gyerkőcök..nekik magasabb cukortartalom is belefér az toleranciaszintjükbe (kísérlettel bizonyították), nyolc éves kor felett kezd el közelíteni a miénkhez az ő ingerküszöbük. Addig nincs az a édességmennyiség ami elég lenne.

De mi számít még? Tegyük fel, finom az a spenót, tehát az íze rendben, mivel tehetném mégis elfogadottá a kicsi kincsem számára?

Számít az illata is, hiszen például ha nincs illata, az étel ízét sem érezzük kifejezettnek. Oké, tegyünk egy próbát, kicsit finomítok az illatokon, adok hozzá párolt almát, úgy pürésítem. Aztán igenis fontos az étel színe, hőmérséklete…a meleg ételben például kevésbé érezzük a keserű ízt, az édes viszont erősebbnek tűnik. Oké, legyen akkor zöldalma, hogy színben passzoljon, és előtte sütőben sütöm meg az almát, hogy édesebb legyen. És mivel a kicsiknél, főleg a hozzátáplálás kezdeti szakaszában az ételek állaga is kiemelten fontos, hát hosszú percekig turmixoltam. Kísérlet indul…és működik! :)) Eszi!!

Jó, lehet, hogy ez nem mindig jön be, de anyukám, kreatívnak kell lenni ha a gyermekünk etetéséről van szó, ehhez pedig nem árt némi háttértudás. Sőt, minél nagyobb a gyermek annál inkább kap az ízlelés során kialakuló ízlés némi pszichológiai felhangot. Tudod te is, hogy a nagyobbacskáknak a mosolygó fejesre gyártott szendvics könnyebben csúszik uborkástól, paprikástól, vagy a különböző formakiszúrókkal készített majomfej alakú kenyér hamarabb eltűnik ,mint a sima..Mondjak még példát? Szonja lányom meg van róla győződve, hogy utálja a sütőtököt, ennek mindig hangot is ad, főleg mikor annak szezonjában nálam az egész konyha sütőtökben „úszik”.Készül a sütőben sült mézes-fahéjas sütőtök, rotyog a tűzhelyen narancsos sütőtöklekvár, csinálom köretként sült húsok mellé,de főzelékként, sőt,levesként is. Nos, kislányom ezeket  mind elutasítja..kivéve ha nem tudja, hogy az amit eszik. Milyen főzelék lesz anyu? Finomfőzelék. És eszi.Mert nem tudja,hogy sütőtök. És imádja. :))

De lenne itt még valami fontos..az, hogy bízz a gyermekedben, annak szervezetében. Bízz az evolúció során kialakult táplálkozási ösztönben. A kicsi kincsed pontosan azt fogja megenni amire szüksége van. Figyeld őt, ha vidám, erős, fejlődik és érdeklődik,akkor nem gond ha sokáig csak pár falatot fogad el. Nem baj ha nem eszi végig naponta ötször a teljes zöldségrepertoárt. Nem baj ha jó darabig csak almával dúsítva fogadja el a spenótot. Alakul még az ízlése, itt áll előtte még az egész élet! 🙂

Hozzászólás