Teteje
Főzelékek kis ínyenceknek - Nutriklub
fade
637
single,single-post,postid-637,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / Hozzátáplálás  / Főzelékek kis ínyenceknek
főzelékek

Főzelékek kis ínyenceknek

Írta: Zsófia Egyedné Bodnár

Az első gondolatom visszaemlékezve arra az időszakra, amikor kislányomat, Sasát próbáltam

bevezetni az új ízek világába az alábbi volt: Az én gyerekem semmit nem eszik meg!

Írásommal elsősorban azoknak a szülőknek próbálok segíteni, akiknek a kisbabája az üveges

babaételeket teljes mértékben elutasítja, vagy olyan ínyenc a legkisebb családtagjuk, hogy a

klasszikus otthon készített főzelékek szintén nem nyerik el a tetszést.

Sasa esetében hiába próbálkoztam a legkülönfélébb márkájú és ízvilágú üveges bébiételekkel,

az első kanál után kiszúrta, hogy ezt bizony nem anya készítette. Pedig valljuk be, hogy nagy

könnyebbség, amikor éppen nincs időnk főzni, vagy netán utazunk, ha a picur elfogadja a

bolti finomságot. Sebaj, majd akkor anya főz neked – gondoltam. A kezdeti siker után viszont

hamar ráunt a hagyományos főzelékekre (burgonya, alma, répa, cékla, sütőtök stb.) Ezt

követően mélyedtem a szakirodalomban, mivel is tudom a kicsi kedvét meghozni a

főzelékekhez. Mint utólag kiderült, több „hibát ” is elkövettem a finomságok elkészítése

során, és mi esetünkben az alábbi változtatások segítettek:

A baba főzelékéhez az alapanyagokat nem főzzük, hanem pároljuk, ami azt jelenti, hogy a

megtisztított, feldarabolt zöldséget kevés víz hozzáadásával, takarék lángon készítjük el, majd

fedő alatt hagyjuk kihűlni, és ezt követően pépesítjük. Az így megpuhult zöldségeknek

megmarad a vitamintartalma, és az ízük is sokkal finomabb, mintha főztük volna.

A hozzátáplálási táblázatok alapján bevezethető zöldségeket és gyümölcsöket kombinálni

kezdtem. Hat hónapos korban az „egyszerű” főzelékeket és gyümölcspüréket készítettem:

alma-burgonya, sárgarépa-burgonya, sütőtök-burgonya, édesburgonya-sütőtök- cékla, alma-

meggy, őszibarack-meggy, a variációknak csak a képzeletünk szab határt. (Az elkészítés

módja lényegében mindnél ugyanaz: a zöldségeket mindig pároljuk, vagy sütőben megsütjük,

és ezt követően pépesítjük. A megfelelő állag eléréséhez anyatejjel, tápszerrel, ill. forralt

vízzel hígítjuk a főzeléket. A friss gyümölcsöket alaposan megmossuk, meghámozzuk, és

pépesítjük.)

Hét hónapos kortól bevezetendő az állati fehérje is az étrendbe, amely tovább színesíti a

kisbabák étrendjét, és nehezítheti az anyukák dolgát, hogyan csempésszék bele a

finomságokba az 5-10 grammnyi húst. Ez praktikusan megoldható, ha a megfőzött és

pépesített húst egy steril jégkocka tartóba adagoljuk, mélyhűtőbe tesszük, és főzelékek

készítésekor egy-egy kocka húst használunk fel.

Nyolc hónapos kor után készíthetők a babáknak az „összetett főzelékek”, egyre többféle

alapanyagból dolgozhatunk, és Michelin étterembe illő finomságokat alkothatunk a

babánknak. Sasa egyik kedvenc fogását hoznám példaként, amely a vöröslencse volt

csirkemellel, sárgarépával és almával. (Az elkészítése nagyon egyszerű, két teáskanálnyi

vajban 2 szál zöldhagymát megdinsztelünk, majd megpirítjuk benne a 10 dkg csirkemellet.

Ezt követően hozzáadunk 5 dkg vöröslencsét, egy feldarabolt sárgarépát és egy almát.

Felöntjük vízzel, 15 percig pároljuk, babérlevéllel ízesítjük, majd pépesítjük.) A vöröslencse

nem igényel áztatást, mint a többi lencsefajta, könnyen emészthető, továbbá kedvező hatással

van az emésztőrendszerre, fokozza az immunitást, vasban és magnéziumban gazdag.

A fenti példákon kívül Sasa szívesen fogyasztotta a párolt lilakáposztát burgonyával,

sárgarépával és almával, amelyet megfűszereztem egy kis őrölt fahéjjal és köménnyel; ill. a

naranccsal, sárgarépával és rizspehellyel készült csirkemellet.

Sasa arra vezetett rá engem, hogy merjek kreatívan, különleges kombinációban főzelékeket

készíteni neki. Úgy gondolom ezeknek a finom és egészséges reformfőzelékeknek a

megalkotása élmény az anyának, a babának pedig meghozza a kedvét az új ízek

befogadásához.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás