Teteje
Gyermekünk első ezer napja - Nutriklub
fade
610
single,single-post,postid-610,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / Hozzátáplálás  / Gyermekünk első ezer napja
hozzataplalas

Gyermekünk első ezer napja

Írta: Andrea Varga

GYERMEKÜNK ELSŐ EZER NAPJA

 

Igaz mi még az ezer nap első felében járunk, de mindenhol ezt a kifejezést láttam és olvastam már a várandósság idején is. Milyen fontos a jó kezdés gyermekünknél. Én is így indultam tavaly nyáron, amikor megszületett a kisfiam.

Hosszan tartó, tejben bővelkedő szoptatásra, késői hozzátáplálás megkezdésére készültem. Aztán nem így lett. Először kapkodtam a fejem, hogy mi a teendő, nem voltam felkészülve rá, hogy nem sikerül a szoptatás. Tejem volt, a babám nem akart szopizni. Így maradt a fejés, amíg így fent tudtam tartani a tejtermelést, minden cseppjét neki adtam. Kivéve egy alkalmat, mikor a fáradtságtól rosszul szereltük össze a cumisüveget, és csak töltöttük a tejet, de csak nem akart a 90 ml-ig elérni a skálán, minden tej a konyhapulton volt. Nagy sírás és kétségbeesés, akkor vettük elő a tápszert. Nagyon furdalt a lelkiismeret, de a gyereknek ennie kell. Ez a mondat segített át a nehézségeken, amikor már nem volt elég a tejem. Mikor már fogytán volt és egyre többet kellett tápszerrel kiegészíteni, öt hónapos volt a babám. Akkor a védőnő javaslatára elkezdtük a hozzátáplálást. Mi nem a megszokott gyümölccsel, hanem a kalóriadúsabb főzelékkel kezdtünk, remélve, hogy a kiváltott étkezésekkel újra elegendő lesz csak az anyatej. Nem így történt, ahogy haladtunk az étkezésekkel, úgy fogyott a tej is. Emlékszem az első próbálkozásra a krumplinál. Jött a fintor és a bizalmatlanság, miért nem a jól megszokott cumisüveg van a számban? Aztán az első pár falat és pár nap után egyre jobban belejöttünk, nagyon örültem neki, hogy ilyen gyorsan haladunk. Valahogy nagyon akartam, hogy gyorsan haladjunk, már nem tudom miért. Első héten krumpli, aztán alma- krumpli, meggy-krumpli és cékla. Így jöttek egymás után az újabb ízek. Hamar elértük a mennyiséget is, egy kis pohárkányit, körülbelül 150-180 grammot. Mellette mindig kérte még a tejet vagy tápszert, éppen ami volt készleten. Aggódtam, hogy kitágul a gyomra a főzeléktől és még az utána megivott tejtől. Egy hónap alatt elhagytuk a tápszert az ebéd után.

Ezek a kezdeti lépések és tapasztalatok rádöbbentettek arra, hogy bíznunk kell a babánk ösztöneiben. Nekik még vannak, még nem rontottuk el őket. Tudják, hogy mikor, mire van szükségük.

A hozzátáplálás ideje nálunk télen jött el és valahogy nyáron nem jutott eszembe előre készülni rá, így csak egy kevés barackot fagyasztottam le, ami pillanatok alatt elfogyott. Sokat olvastam a témáról interneten, baba szakácskönyvekben, mi a legjobb táplálék a babánknak. Olyan sok negatívumot olvastam a bébiételekről és a boltban kapható zöldségekről, eleinte, amikor az első főzelékeket készítettem, úgy éreztem mintha „mérgezném” a babámat, pedig termelői piacról, permetszer mentes zöldségeket vásároltam. Aztán adtam neki bébiételeket is. Néha a magam készítette főzeléket kevertem össze bébiétellel. A babám egészséges és 13 hónapos koráig szerencsére nem volt beteg. A gyerekorvosunk mondta, hogy az anyai immunitás egy éves korukig tart, így ildomos volt már egy megfázás ennyi idősen. Így már azt is tudom, milyen ha belázasodik a baba és folyik az orra.

A hozzátáplálással kapcsolatban azt tudnám tanácsolni azoknak, akik most kezdik a kóstolgatást, hogy piacon, termelőktől vásároljanak, fagyasszanak le zöldségeket, de nem kell sokat, mert mire hozzá kell nyúlni, már terem is a friss zöldség. Gyümölcsöket érdemes télire lefagyasztani, bár egészen tavaszig almát lehet adni a gyerekeknek, illetve ott a körte télig. A gyerekek nem válogatósak, ha nem szoktatjuk rá őket. Én januártól egészen júniusig minden nap kétszer almát vagy abból készült kása ételt adtam a kisfiamnak és boldogan ette minden alkalommal. A gyerekorvosunk mondta, hogy egyenlőre a kóstolgatás a lényeg, nem a változatos étrend kialakítása. Ennek megfelelően én összeírtam egy heti menüt és minden héten, amíg csak az alap zöldségeket és gyümölcsöket ehettük, azt csináltam neki. Nem volt gond, mindig mindent megevett. Két napra főztem egyfélét ebédre, délelőtt párolt alma volt, estére valamilyen gluténmentes kása almával. Én sima hántolt kölest vettem és abból csináltam kását, hozzákeverve egy kis szentjánoskenyér port.

Az új ízeknél az óvatosság elvét követve én egy hónappal később adtam mindent (glutén, sajt, natúr joghurt, tojás). Nem adok a babámnak joghurtokat, csak natúr joghurtot kapott, de nálunk szorulást okozott, a kefír viszont már nem. Nincs nassolás, háromóránként eszik, napi öt alkalommal. Nem evett még krémtúrókat, túró rudit és a többieket sem. Amikor nem ette meg a túrót gyümölccsel keverve, akkor nem adtam neki, pár hét múlva újra próbáltam, hátha ízlik már neki és akkor már megette. Mindig türelmesnek kell lennünk, tudják ők, hogy mi a jó nekik. Desszertet csak akkor szoktam adni, ha ebédre kiürült a tányér. Mesefigurás tányért használunk, és ha látja az alján a figurát, mosolyog és már mutat is a doboz felé, amiben a kölesgolyót tartjuk. A glutén miatt kap bio babakekszet, de általában ha nassolhatnékunk támad, natur bio kölesgolyót kap, aminek éppúgy örül, mint más gyerek a túró rudinak vagy ropinak. Mert ezt szokta meg, és azt is tudja, hogy akkor kaphat, ha megette az ebédet.

Egy dologban van nehézségünk, az ivás. Az anyatej mellé nem kellett folyadékot pótolni, egészen fél éves koráig nem volt szükség rá, illetve tél volt. Aztán elkezdtük a vizet, de nem itta. Mikor már hetek teltek el a főzelékevés óta és még mindig nem itta a vizet, szorulása volt. Utána olvastam és rájöttem, hogy nincs meg a megfelelő folyadékbevitel. Akkor egyszer csak eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a párolt alma levét önteném a vízbe. Láss csodát, üvegszám itta, a fogorvosunk rosszallása ellenére is. Sajnos a vizet azóta sem issza, csak a préselt alma levét, de azt kizárólag nagyon higítva adom neki (140 ml víz, 20 ml préselt alma). Sem a teát sem más italt nem iszik meg. Tudom, hogy a nagykönyv szerint csak a víz jöhetne szóba, de sajnos nem megy, pedig próbáltam azt is, hogy pár napig csak vízzel kínáltam. Éjjel sírva ébredt és szorulása lett újra. Így vállalom a felelősséget a leendő rossz fogakért, de így nem szomjas.

Most 14 hónapos a fiam, de még mindig külön főzök neki és szerintem ez így is marad még egy jó darabig. Nála új esélyt kaptam arra, hogy újragondoljam az étkezésünket. Amióta megkezdtük a hozzátáplálást, én sem eszem két étkezés között fölösleges dolgokat, eszem vele gyümölcsöt és jobban odafigyelek arra, hogy milyen alapanyagokból főzök saját magunknak is. Ezért is jó, ha van egy baba a háznál, általa új esélyt kapunk a saját életünk megváltoztatására.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás