Teteje
Kis ínyencek...
fade
635
single,single-post,postid-635,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / evési nehézségek  / Kis Ínyencek
ínyencek

Kis Ínyencek

Írta: Zsófia Egyedné Bodnár

Az első gondolatom visszaemlékezve arra az időszakra, amikor kislányomat, Sasát próbáltam bevezetni az új ízek világába az alábbi volt: Az én gyerekem semmit nem eszik meg!

 

Írásommal elsősorban azoknak a szülőknek próbálok segíteni, akiknek a kisbabája az üveges babaételeket teljes mértékben elutasítja, vagy olyan ínyenc a legkisebb családtagjuk, hogy a klasszikus otthon készített főzelékek szintén nem nyerik el a tetszést.

 

Sasa esetében hiába próbálkoztam a legkülönfélébb márkájú és ízvilágú üveges bébiételekkel, az első kanál után kiszúrta, hogy ezt bizony nem anya készítette. Pedig valljuk be, hogy nagy könnyebbség, amikor éppen nincs időnk főzni, vagy netán utazunk, ha a picur elfogadja a bolti finomságot. Sebaj, majd akkor anya főz neked – gondoltam. A kezdeti siker után viszont hamar ráunt a hagyományos főzelékekre (burgonya, alma, répa, cékla, sütőtök stb.) Ezt követően mélyedtem a szakirodalomban, mivel is tudom a kicsi kedvét meghozni a főzelékekhez. Mint utólag kiderült, több „hibát ” is elkövettem a finomságok elkészítése során, és mi esetünkben az alábbi változtatások segítettek:

 

A baba főzelékéhez az alapanyagokat nem főzzük, hanem pároljuk, ami azt jelenti, hogy a megtisztított, feldarabolt zöldséget kevés víz hozzáadásával, takarék lángon készítjük el, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni, és ezt követően pépesítjük. Az így megpuhult zöldségeknek megmarad a vitamintartalma, és az ízük is sokkal finomabb, mintha főztük volna.

 

A hozzátáplálási táblázatok alapján bevezethető zöldségeket és gyümölcsöket kombinálni kezdtem. Hat hónapos korban az „egyszerű” főzelékeket és gyümölcspüréket készítettem: alma-burgonya, sárgarépa-burgonya, sütőtök-burgonya, édesburgonya-sütőtök-cékla, alma-meggy, őszibarack-meggy, a variációknak csak a képzeletünk szab határt. (Az elkészítés módja lényegében mindnél ugyanaz: a zöldségeket mindig pároljuk, vagy sütőben megsütjük, és ezt követően pépesítjük. A megfelelő állag eléréséhez anyatejjel, tápszerrel, ill. forralt vízzel hígítjuk a főzeléket. A friss gyümölcsöket alaposan megmossuk, meghámozzuk, és pépesítjük.)

 

Hét hónapos kortól bevezetendő az állati fehérje is az étrendbe, amely tovább színesíti a kisbabák étrendjét, és nehezítheti az anyukák dolgát, hogyan csempésszék bele a finomságokba az 5-10 grammnyi húst. Ez praktikusan megoldható, ha a megfőzött és pépesített húst egy steril jégkocka tartóba adagoljuk, mélyhűtőbe tesszük, és főzelékek készítésekor egy-egy kocka húst használunk fel.

 

Nyolc hónapos kor után készíthetők a babáknak az „összetett főzelékek”, egyre többféle alapanyagból dolgozhatunk, és Michelin étterembe illő finomságokat alkothatunk a babánknak. Sasa egyik kedvenc fogását hoznám példaként, amely a vöröslencse volt csirkemellel, sárgarépával és almával. (Az elkészítése nagyon egyszerű, két teáskanálnyi vajban 2 szál zöldhagymát megdinsztelünk, majd megpirítjuk benne a 10 dkg csirkemellet. Ezt követően hozzáadunk 5 dkg vöröslencsét, egy feldarabolt sárgarépát és egy almát. Felöntjük vízzel, 15 percig pároljuk, babérlevéllel ízesítjük, majd pépesítjük.) A vöröslencse nem igényel áztatást, mint a többi lencsefajta, könnyen emészthető, továbbá kedvező hatással van az emésztőrendszerre, fokozza az immunitást, vasban és magnéziumban gazdag.

 

A fenti példákon kívül Sasa szívesen fogyasztotta a párolt lilakáposztát burgonyával, sárgarépával és almával, amelyet megfűszereztem egy kis őrölt fahéjjal és köménnyel; ill. a naranccsal, sárgarépával és rizspehellyel készült csirkemellet.

 

Sasa arra vezetett rá engem, hogy merjek kreatívan, különleges kombinációban főzelékeket készíteni neki. Úgy gondolom ezeknek a finom és egészséges reformfőzelékeknek a megalkotása élmény az anyának, a babának pedig meghozza a kedvét az új ízek befogadásához.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás