Teteje
Mi van, ha Refluxos a babám?
fade
381
single,single-post,postid-381,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Nutriklub / evési nehézségek  / Refluxra savlekötő gyógyszer? Vigyázz!
refluxra-savlekoto-gyogyszer-vigyazz-5

Refluxra savlekötő gyógyszer? Vigyázz!

Írta: Ardai Hajnalka | A teljes cikket elolvashatjátok Ardai Hajnalka blogján is.

A háziorvosok a kötelező szintentartó továbbképzéseiken sokféle aktuális trendről hallhatnak, ami érintheti a szakmájukat. Az egyik a reflux volt, mely már vagy 8-10 éve “slágerbetegség”. Valóban döbbenetes, hogy a reflux mind a babáknál-kisgyerekeknél, mind pedig a felnőttek körében mennyi egészségügyi problémának az okozója. Az állandó gyulladás a köhögésen – szívtáji fájdalmon kívül még akár rák kialakulásához is vezethet. Tehát mindenképpen kezelendő.

Babáknál a reflux “bukással” jár, etetések utáni fájdalmas sírással, étvágytalansággal, a fejlődés lassulásával, leállásával, vérszegénységgel, felszívódási zavarokkal. Mindenképpen kezelni kell, viszont mindenképpen meg kell találni a kiváltó okot is!

A refluxról röviden itt olvashatsz még.

Amit nagy hibának tartok, hogy a legtöbb háziorvos valamint gyermekgyógyász a reflux diagnózis után azonnal savkekötőkkel kezel. Ezek valóban egyszerűen és gyorsan megszüntetik a sav okozta tüneteket, rövid távon nagyon hatásosak, viszont hosszútávon jelentősen rontják a táplálékok felszívódását, nem megfelelő mennyiségű gyomorsav termelődik, és az emésztőenzimek mennyisége is csökken. Több kutatással bizonyították, hogy savlekötő adása növeli az ételallergia kockázatát.

refluxra-savlekoto-gyogyszer-vigyazz-1

Mi a megoldás?

Rövid távon felnőtteknél valóban jó megoldást jelenthetnek a savlekötők – illetve a lúgos Ph értékű italok. De hosszú távon, minden nap történő alkalmazás helyett egy a nyilvánvaló okokon túli diagnózist igényelne – ki kellene zárni az ételallergiákat, intoleranciákat, illetve a cöliákiát és a nem cöliákiás glutén szenzitivitást is. Mind felnőtteknél, mind gyermekeknél fontos lenne olyan étrend és életmód kialakítása, mely csökkenti a reflux megjelenését – például alvás előtt nem lenne szabad enni, különös tekintettel a zsíros, nehezen emészthető ételekre.

refluxra-savlekoto-gyogyszer-vigyazz-2

Rengeteg emésztőrendszeri zavar és betegség létezik, mely túlzott savasodást, refluxot idéz elő, természetesen az az első, hogy megfelelő orvosi diagnózis után sikerüljön egy személyre szabott diétát kialakítani. A reflux maga sokszor nem alapbetegség, hanem csak tünet. Például a cöliákiásoknak minden glutén tartalmú élelmiszert el kell kerülniük – egy életen át, a tejallergiásoknak minden tejterméket, a tejcukor érzékenyeknek pedig a tejcukrot, a tojásérzékenyeknek mindent, amiben tojás van, stb.

A megfelelő diéta kialakítása után a tünetek jelentősen csökkenthetők, ha még pár általános diétás szabályt betartunk

El kell kerülni a nagy mennyiségű, zsíros ételeket, koffeint, alkoholt, csokoládét, egyéb cukros ételeket, erősen fűszeres ételeket, savanyú vagy erősen mentolos ételeket, citrusféléket, paradicsomot, szénsavas üdítőket, magas savtartalmú gyümölcsleveket.

A kizárólag anyatejes babáknál sokkal nehezebb megállapítani, mi okozza a gondokat a nyilvánvaló gyomor záródási problémákon túl – mely rengeteg baba anatómiai sajátossága (nem minden gyomorszáj záródási rendellenességgel született babának vannak durva tünetei!). Azon kívül, hogy fektetés előtt közvetlenül nem érdemes etetni a babát, illetve 30 fokos dőlésszögben – a fejét megemelve érdemes altatni, az anyai diéta rengeteget segíthet. Érdemes az anyának kipróbálni olyan diétát, melyben elhagyja az alap allergéneket: pl. tejtermékek, tojás, földimogyoró, mák, diófélék – illetve egyéb puffasztó ételek fogyasztását. Az allergének az anyatejbe átjutva allergiás tüneteket idézhetnek elő a babánál. Elképzelhető, hogy megfelelő anyai diéta megkezdése után a baba gyomra is sokkal jobban lesz akár pár héten belül. Megfelelő módszerek és diéta bevezetésével valószínű hogy savlekötő, anyatejet sűrítő pép adása sem lesz szükséges.

refluxra-savlekoto-gyogyszer-vigyazz-3

Itt megnézheted, hogy mit tanulnak az orvosok még ma is a refluxról. Sajnos a reflux tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a cöliákia és egyéb intolerancia, ételallergia tüneteihez, még sincs iránymutatás arra vonatkozólag, hogy a kapcsolható betegségeket kizárják!

Véleményem szerint ez hatalmas szakmai hiba. Nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a differenciáldiagnosztikára a tüneti kezelés helyett. Kevesebb ember fordulna sarlatánokhoz, álgyógyítókhoz, “biorezonanciás” orvosokhoz, akik átvágják a gordiuszi csomót azzal, hogy egy általános diétát ajánlanak (igaz, megfelelő iránymutatás, okok megnevezése nélkül), mely csodák csodájára akár működhet is, meghozva a sok éve fennálló, gyógyszerekkel feleslegesen kezelt betegségekre az enyhülést, és tünetmentességet.

Könnyebb bevenni pár szem gyógyszert, mint betartani akár egy életen át a szigorú diétát. Talán még szenvedni is könnyebb az állandó tünetektől. Sokan megvárják a komolyabb betegséget, mint hogy lemondjanak az étkezési és alkoholfogyasztási szokásaikról.

De mégis… Egyre többen vannak, akik diétáznának, valódi megoldást keresnének. Ha az orvosok jobban odafigyelnének ezekre az igényekre, az ál-gyógyítók kevésbé tudnának érvényesülni. Az orvosit végzett “alternatívaknak” szánva: Nem lenne szükség hamis módszerekbe burkolni a megtanultakat. Miért teszitek? Azt hiszitek, hogy az emberek csak a varázslásra kíváncsiak?

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólás